Recepten
Zuver Brood
Chef-kok Julie Verkouille kookt met de verse producten van boer Olivier.
Belgische bloem

Ingrediënten (5 pers.) :

  • 500 gram Zuver bloem (wit, bruin of mix)
  • 300 ml water (lauw!)
  • 22 gram boter
  • 7 gram zout
  • 11 gram verse gist (of 5g droge gist)
  • 3 gram suiker (eventueel)

Eindelijk terug Belgische bloem! ‘Zuver’ bloem zorgt ervoor dat je zowel heerlijke witte en bruine broden kan bakken bij je thuis! De heerlijke geur van vers gebakken brood krijg je er gratis bij!

Werkwijze:

Manueel:

Stort de bloem in een hoopje uit op je werkblad (of in een kom) en maak een kuiltje in het midden. Giet een deel van het water in het kuiltje, maar hou nog wat over om de gist in op te lossen. Eens opgelost, giet je dit bij het andere water. Vermeng de bloem voorzichtig met het water (zorg ervoor dat je geen dijken breekt) en voeg daarna ook de boter en het zout (en eventueel de suiker) aan je deeg toe. Kneed grondig gedurende 10 minuten met de palmen van je hand. Vorm het deeg tot een bolletje, dek af met een handdoek en laat gedurende een 30 minuten rijzen.

Duw het deeg plat om de lucht eruit te krijgen, vouw de zijkanten naar het midden toe en rol op terwijl je wat spanning op het deeg zet. Herhaal deze stap en vorm je deel tot een mooi bolletje. Leg dit deeg in een ingevette bakvorm (of bakvorm met bakpapier erin) en laat nog eens rijzen gedurende 40 minuten in een tochtvrije ruimte. Hierna bak je het brood af in een voorverwarmde oven van 230°C gedurende 30 minuten, laat daarna afkoelen op een rooster en vergeet zeker niet te genieten van de heerlijke geur van je vers gebakken broodje!

Thermomix (of andere keukenrobot):

Meng de verse gist met het water. Voeg daarna de boter, bloem, zout (en eventueel suiker) toe en laat 6 minuten mengen op de deegstand van je thermomix. Laat het deeg 30 minuten rijzen in je pot en volg daarna de stappen vanaf de 2e alinea in dit recept!

Stappenplan: