Recepten
Linzen met een gepocheerd eitje
Chef-kok Julie Verkouille kookt met de verse producten van boer Olivier.
Linzen met gepocheerde eitjes

Ingrediënten (4 pers.) :

  • 250 gram linzen
  • 200 gram kerstomaten
  • 1 prei
  • 4 wortelen
  • 2 potten think tomato saus
  • 600 gram rundsgehakt
  • 4 eieren
  • Goeie scheut azijn

Weinig tijd en toch zin om een lekker gerechtje op tafel te toveren? Dan is dit het ideale recept!

Werkwijze:

Kook de linzen volgens de verpakking (30-40 minuten) samen met het groen van de prei en de wortelen (mogen op zijn geheel blijven) op een zacht vuur. (Vervang eventueel de prei en de wortelen door groentenbouillon.) Snijd het wit van de prei doormidden, spoel grondig en snijd in fijne ringen. Laat wat boter smelten in een pan en stoof de prei aan. Haal de prei uit de pan, doe in een kommetje en bak nu ook het gehakt aan in wat vetstof. Kruid goed af met peper en zout en voor wie het wat pikanter mag zijn, kan je wat piment d’espelette of chilivlokken toevoegen. Wanneer het gehakt voldoende gebakken is, voeg je de think tomato saus en de prei terug toe aan de pan. Halveer de kerstomaten en laat deze nog even mee pruttelen in de saus. Wanneer de linzen beetgaar zijn, giet je deze af en haal je de wortelen en het groen van de prei eruit. De linzen mogen nu ook toegevoegd worden bij de saus. Proef en kruid alles nog eens goed af.

Voor de gepocheerde eitjes neem een je kookpot en vul je deze met water. Giet er een goeie scheut azijn bij (je moet het zuur echt goed proeven) en breng aan de kook. Breek ondertussen het ei en doe in een kommetje. Wanneer het water kookt, verlaag je vuur zodat het water net onder het kookpunt blijft. Roer met een garde in het water zodat er een draaikolk ontstaat. Giet het ei voorzichtig in het midden van de draaikolk en laat het 1 à 2 minuten garen. Dresseer ondertussen wat saus op je bord, vis het gepocheerd ei uit het water met een schuimspaan, laat even uitlekken en leg op de saus. Herhaal dit met elk ei (je kan het met meerdere eieren samen proberen, maar ik raad het je niet aan)

Surf gerust eens naar https://dagelijksekost.een.be/gerechten/eieren-pocheren, hier legt Jeroen Meus als de beste uit hoe je eieren pocheert!

Heb je geen zin/tijd om eitjes te pocheren, dan smaakt dit gerecht net zo lekker met een gebakken spiegeleitje!

Werk eventueel af met een blaadje basilicum en serveer dit met een lekker stukje brood om in je eitje te doppen, smakelijk!

Stappenplan: