Recepten
Risotto van linzen
Chef-kok Julie Verkouille kookt met de verse producten van boer Olivier.
Risotto van linzen 3

Ingrediënten (4 pers.) :

  • 250 gram linzen
  • 250 gram champignons (mengeling van verschillende soorten)
  • 4 stronken grondwitloof
  • 1 sjalot
  • 1 teen look
  • 1 L kippenbouillon
  • 50 cl witte wijn
  • Handvol bladpeterselie
  • 1 citroen
  • 1 el mayonaise
  • 1 el appelazijn
  • Scheutje sojasaus
  • Keiemtaler (om te raspen)

Bij mij thuis is het op donderdag ‘Veggie Thursday’! Het ideale moment om deze op en top Belgische risotto van linzen eens uit te proberen, enjoy!

Werkwijze:

Snipper de sjalot en de look fijn. Doe wat olijfolie in een pan en stoof de sjalot en look aan tot ze glazig zijn. Voeg hierbij de linzen toe en stoof kort mee. Blus met de witte wijn, laat even uitkoken en voeg dan ook wat kippenbouillon toe tot de linzen mooi onder staan. Laat alles op een zacht vuurtje pruttelen en voeg telkens wat bouillon bij wanneer de vloeistof bijna verdampt is. Herhaal dit tot de linzen beetgaar zijn.

Snijd ondertussen 1 stronk witloof in julienne (fijne staafjes), en maak aan met de mayonaise en de appelazijn. Kruid af met peper en zout en zet even aan de kant. Snijd de andere 3 stronken in grove blokjes. Laat wat boter smelten in een pan en stoof het witloof aan. Snijd de champignons ondertussen in gelijke stukken. Haal het witloof uit de pan en doe in dezelfde pan wat olijfolie en bak hierin de champignons. Wanneer ze bijna gaar zijn, blus je ze met een scheutje sojasaus en verlaag je het vuur zodat de saus even kan inkoken.

Werk de risotto van linzen af met enkele druppels citroensap, wat fijngehakte bladpeterselie en kruid af met peper en zout. Meng de champignons en het gebakken witloof voorzichtig onder de linzen en rasp er nog wat keiemtaler over om de risotto mooi smeuïg te maken. Dresseer de risotto op je bord en werk af met de julienne van witloof en enkele blaadjes bladpeterselie! Geniet van jullie veggie thursday!

Stappenplan: