Gratin dauphinois met orange summer pompoen.
Werkwijze:
Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes van 3à4mm met een mandoline of een scherp mes. Doe hetzelfde met de orange summer pompoen maar laat de schil eraan. Neem een ovenschaal en stapel de schijfjes dakpansgewijs. Zorg ervoor dat je de laagjes aardappel en pompoen afwisselt met elkaar.
Neem een kookpot en doe de melk en room erin. Zet op een zacht vuurtje en voeg de aromaten toe: rozemarijn, tijm, gekneusde look, laurier en een fijngesneden rode peper. Kruid af met veel zwarte peper en zout, en rasp er wat verse nootmuskaat in. Laat even sudderen (niet koken!) gedurende 20 à 30 minuten zodat de aromaten voldoende smaak kunnen afgeven.
Verwarm de oven voor op 160°C. Giet het melk/roommengsel eerst door een zeef en dan in de ovenschaal met de schijfjes aardappel en pompoen tot ze onderstaan. Strooi er nog wat geraspte Keiemtaler over zodat er een lekker kaaskorstje gevormd kan worden! Gaar gedurende een halfuur, maar controleer regelmatig eens met een mesje of de schijfjes al zacht zijn.
Smakelijk!