Recepten
Salade van courgette
Chef-kok Julie Verkouille kookt met de verse producten van boer Olivier.
Salade van courgette

Ingrediënten (4 pers.) :

  • 3 verschillende courgettes
  • 1 bakje kleine groene asperges 250 gram
  • Ricotta
  • 2 eetlepels olijfolie + extra
  • 2 eetlepels vlierbloesemazijn (of sushi-azijn/appelazijn)
  • Scheutje chardonnayazijn
  • 2 limoenen
  • 150 gram Keiemse Witten van het Dischhof verkrijgbaar via Local Foodbox
  • 1 rode ui
  • Eetbare bloemen: korenbloem, Oost-Indische kers, capucienblad
  • 4 vijgen

Een lekkere frisse salade met fijne schijfjes courgette en groene asperge.

Werkwijze:

Snij de courgettes in fijne plakjes met een mandoline of een scherp mes. Snij de groene asperges doormidden over de lengte. Pel de rode ui en snij doormidden, snipper in halve ringen. Doe alles in een mengkom en voeg een goeie scheut olijfolie toe. Meng goed door.

Marineer verder met het sap van een halve limoen, een goeie scheut chardonnayazijn (of andere azijn naar keuze), wat zeste van limoen en kruid af met zwarte peper en zout. Meng alles goed door en zet aan de kant om mooi te laten marineren. Snij ook nog de vijgen in partjes en hou deze nog even apart.

Breng de ricotta op smaak met 2 eetlepels olijfolie, het sap van 1 limoen, 2 eetlepels vlierbloesemazijn (of bv. sushi- of appelazijn), zeste van limoen en veel peper + zout. Meng alles goed door elkaar.

Neem een grote serveerschaal, smeer de bodem rijkelijk in met de ricotta en schik de groenten hierover. Dresseer ook de vijgen erover en verbrokkel de Keiemse Witten over de salade. Werk af met de eetbare bloemen en andere groene kruiden die je in de pluktuin kan vinden!

Laat het smaken!

Stappenplan: