Recepten
De perfecte steak!
Chef-kok Julie Verkouille kookt met de verse producten van boer Olivier.
steak

Ingrediënten (4 pers.) :

 • 4 steaks (100-150 gram per persoon)
 • Boter
 • Olijfolie
 • 400 gram sla (kropsla, eikenbladsla, veldsla…)
 • 2 stengels lente ui
 • 3 tomaten
 • 800 gram aardappelen
 • 1 rode ui
 • Enkele takjes rozemarijn
 • Enkele takjes tijm
 • 2 teentjes look

Biefstuk - sla - aardappelen uit de oven

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de aardappelen in kwartjes en leg ze in een grote ovenschaal. Snij de rode ui in halve maantjes (niet te dun) en strooi ze over de aardappelen. Kneus de teentjes look en voeg samen met de rozemarijn en tijm toe aan de ovenschotel. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Bak gedurende een halfuur in de oven en roer regelmatig eens om.

Was de sla, zwier voorzichtig droog en dresseer ze in een slakom. Was de tomaten, snij in partjes en dresseer over de sla. Versnipper de lente uitjes en verdeel over de sla en tomaten. Kruid af met peper en zout. Maak hier eventueel nog een dressing bij, of eet samen met de verse mayonaise.

Leg de steaks een uur op voorhand uit zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen of steek ze een halfuurtje in een oven die voorverwarmd is op 50°C. Eens de steaks op temperatuur zijn, maak je de beslissing welke pan je wil gebruiken: een kleefpan of een grillpan. Een grillpan is de juiste keuze als je minder vetstof wil gebruiken en als je het mooie ruitpatroon (quadrillage) op je biefstuk wil aanbrengen. Gebruik je graag boter, dan neem je een kleefpan met een goeie bodem.

Zet de pan op het vuur en laat goed warm worden. Ondertussen kan je de steaks wat inmasseren met een kleine lepel olijfolie en kruid je ze met peper en zout.

GRILLPAN (saignant): Eens de pan goed warm is (sprenkel wat druppels in de pan en als die sissen, is je pan warm genoeg), leg je de steaks erin (geen vork gebruiken, liever een vleestang) onder een hoek van 45° (t.o.v. de lijnen op de grillpan). Na anderhalve minuut draai je de steaks 45° zodat er een mooi ruitpatroon gevormd wordt. Bak deze kant nog een minuut. Draai de steaks om en herhaal de bovenstaande procedure. Haal daarna de steaks uit de pan en bedek direct met aluminiumfolie zodat de steaks kunnen rusten. Stel dat de steaks 5 minuten in de pan gelegen hebben, dan laat je deze ook 5 minuten rusten. Op die manier blijft de jus mooi in het vlees. Na het rustproces is de steak klaar om te serveren!

KLEEFPAN (saignant): Tip: zorg dat de pan niet te groot is, de pan moet bijna volledig vol liggen anders gaat de boter rondom verbranden.

Verhit de pan en leg een goeie klont boter in de pan. Eens de boter mooi gesmolten, leg je de steaks in de pan en laat een mooie korst vormen. Bak deze zijde gedurende anderhalve minuut en draai om. Bak opnieuw anderhalve minuut. Hierna zet je het vuur iets zachter en bak je elke zijde nog eens een minuut. Haal daarna de steaks uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.

Steaks bakken is geen exacte wetenschap! Alles hangt af van de structuur van het vlees, hoe dik je steak is, de pan, de sterkte van het vuur… Hierbij een kleine tabel met de aangewezen baktijden afhankelijk van de gewenste cuisson. Ikzelf gebruik liever de techniek met de vuist om te controleren of ik reeds de gewenste cuisson bereikt heb. Ken je deze techniek niet? Kijk dan even naar het bijhorende filmpje!

CuissonGaartijd
 • Bleu
1,5 min aan elke zijde
 • Saignant
1,5 min aan elke zijde + 1 min extra aan elke zijde
 • A point
1,5 min aan elke zijde + 1,5-2 min extra aan elke zijde
 • Bien cuit
1,5 min aan elke zijde + 3-3,5 min extra aan elke zijde

Serveer de steaks samen met de aardappelen, de salade en de verse mayonaise (zie recepten), en geniet van jullie zondag!

Stappenplan: